25-jaar Tractorclub VC de Krum 1997-2022

Het afgelopen jaar bestond VC de Krum ‘die vooral alom bekend staat als organisatie van de Motorische Demo-Dagen en de jaarlijkse Tractor toertochten’ alweer 25 jaar.

Ontbijt Tractorshow Koningsbosch (mei, 1997)

Foto: Ontbijt Tractorshow Koningsbosch (mei, 1997).

Hoe het begon

Het was zo ongeveer halverwege jaren negentig toen het allemaal ontstond en we als liefhebbers van historische tractoren door het jaar heen verschillende ‘oldtimer tractor evenementen’ in de regio bezochten. Koningsbosch was de jaarlijkse seizoensopener en tijdens de zomervakantie trok de hele club er samen op uit om met tractor naar een boeren camping in Well aan de Maas op vakantie te gaan.

Boerencamping Well aan de Maas (juli, 1997)

Foto: Boerencamping Well aan de Maas (juli, 1997).

Het was in een tijd dat er tegen elkaar werd gegrapt “wurrum um de krum” en tijdens de carnaval in het voorjaar van 1997 droegen we allemaal onze T-shirts met deze slogan en een kromme banaan op de afbeelding.

De eerste toertocht

In de zomer van dat jaar organiseerde Patrick van Berlo en Pepijn Brouwers de eerste tractor toertocht en maakte van um de krum V.C. de Krum waar deze naam dan ook voor de eerste keer in deze vorm werd vernoemd. Het was een memorabele tocht met start en eindpunt bij Berry Toonen aan de Hoogdonkseweg in Liessel.

Tractoren voor de Bright Side (juli, 1997)

Foto: Tractoren voor de Bright Side (juli, 1997).

Tijdens de tocht door Neerkant, Helenaveen, Griendtsveen maakten we onderweg een pauzestop bij onze vaste stamkroeg Café de Bright Side, waar eigenaar Jos van de Eijnden erbij werd gehaald en alle tractoren voor een groepsfoto voor het café werden geparkeerd. Deze plaats zou in de jaren erna definitief ons vaste startpunt worden.

Feest Hoogdonkseweg (november, 1997)

Foto: Feest Hoogdonkseweg (november, 1997).

Aan het eindpunt van deze eerste tocht kwamen we weer bij Berry in Liessel en nadat iedereen op de geïmproviseerde camping direct naast de legertent was gestationeerd kon onze feestavond worden ingezet, waar ook het einde van het seizoen jaarlijks feestelijk werd afgesloten. Het werd een hele mooie onvergetelijke tijd waarmee de roep om dit succes voort te zetten definitief was geboren.

Het idee van een Tractorshow

Onze vaste uitgaansstek van destijds was Uitgaanscentrum Apollo in de Zeilberg en in het najaar van ‘97 tijdens het optreden van Anouk werd het idee voor een heuse eigen tractorshow geboren. Iedereen was direct enthousiast en zo begonnen in het voorjaar van 1998 de eerste voorbereidingen voor het evenement.

Krantenadvertentie Appollo (oktober, 1997)

Foto: Krantenadvertentie Appollo (oktober, 1997).

Presentatie Krum T-shirts

In de winter van 1998 werd onder de vriendengroep in onze vaste residentie bij Café de Bright Side in de Zeilberg een nieuw T-shirt met het logo van de organisatie gepresenteerd. Om dat te realiseren was Josje van de Eijnden onze allereerste sponsor.

Presentatie T-shirts (februari, 1998)

Foto: Presentatie T-shirts (februari, 1998).

De Eerste Astense Tractorshow in 1998

Het eerste bestuur werd geformeerd door Jeroen v. Loon, Jöran de Vré, Peter Wijlaars, Pepijn Brouwers, Jaap Landeweert, Stefan Adriaans, Michiel Adriaans, Marco Span en Helga Span-Hermans, waarna de 9-koppige leden van het eerste uur aan de slag gingen met de eerste voorbereidingen. Zo kwamen zij tot de oprichting van een Stichting waaronder de festiviteiten ontplooid konden worden.

TEKST

Foto: Eindhovens Dagblad (april, 1999).

Als eerste moest er een geschikte locatie gevonden worden en verschillende opties in de omgeving van Deurne werden onderzocht. Uiteindelijk konden we binnen onze kennissenkring in Deurne niet direct mensen met geschikte locaties vinden, maar tenslotte hadden we via veel omzwervingen een terrein bij de Oom van Jeroen van Loon aan de Heesakkerweg in Asten gevonden en daarmee volgde onze eerste kennismaking met Martin en Winny van Loon.

DJ Truckker Teun van Drive-in Show Lanz Boys (mei, 1998)

Foto: DJ Truckker Teun van Drive-in Show Lanz Boys (mei, 1998).

Toen konden de voorbereidingen pas echt van start gaan, maar hoe zouden we het evenement gaan noemen? Maar ook deze vraag werd snel beantwoord, ja natuurlijk “De Eerste Astense Tractorshow”. Zo werden in het voorjaar van 1998 op 2 en 3 mei de allereerste festiviteiten met oldtimertractoren georganiseerd met DJ Truckker Teun van de Lanz Boys voor de muziek achter de draaitafel.

Vaantje als eerste aandenken van de Tractorshow (mei, 1998)

Foto: Vaantje als eerste aandenken van de Tractorshow (mei, 1998).

Ook voor de allerkleinsten was met de aanwezigheid van een springkussen voor vermaak gezorgd. In de zomer datzelfde jaar volgde ook weer een tractor toertocht en zo werd VC de Krum langzaamaan een volwaardige organisatie.

Flyer Eerste Astense Tractorshow (maart, 1998)

Foto: Flyer Eerste Astense Tractorshow (maart, 1998).

Tractor toertocht VC de Krum 1998

Na de eerste tractor toertocht met de eigen vriendenclub in de zomer van 1997, werd dit de eerste publiekelijke rondgang door de Peel waar iedereen met een oldtimer tractor aan deel kon nemen.

Start toertocht Bright Side (augustus, 1998)

Foto: Start toertocht Bright Side (augustus, 1998).

Deze vonden indertijd op de vrijdag in de bouwvakvakantie plaats, die ook weer een hele memorabele tocht werd.

Film: Tractortoertocht (augustus, 1998).

De naam Motorische Demo-Dagen

Toen we in het daaropvolgende jaar (1999) met de voorbereidingen voor de tweede show bezig waren moest er dan eindelijk een gevestigde naam voor het tractor evenement worden bedacht.

Krum spandoek

Foto: Krum spandoek.

Via vele naamcombinaties van Tractor dagen, Showdagen, Motorische Showdagen, kwamen we uiteindelijk uit op Motorische Demo-Dagen en zo werd het tweede evenement 24 en 25 april 1999 georganiseerd.

Sleepmat

Foto: Sleepmat.

Het was het ook meteen eerste evenement met een heuse liveband in de feesttent waarvoor we de Peanuts uit Milheeze hadden uitgenodigd.

Band Peanuts (april, 1999)

Foto: Band Peanuts (april, 1999).

Vele demonstraties en vermaak

De Astense tractorshow werd vanaf de eerste jaren vooral bekend om het enorme grote ploegterrein waar iedereen zich twee volle dagen in vol ornaat kon uitleven, maar ook het boomstam slepen werd letterlijk bij de Krum geboren en met groot geweld tot leven gebracht! In de jaren die volgden kwamen er ook steeds meer speeltoestellen voor de kinderen.

René van Heuven

Foto: Boomstamslepen.

Tractor toertocht Boerenbondsmuseum

In de zomer van dat jaar legden we tijdens de tractortoertocht als pauzeplaats aan bij het Gemertse Boerenbondsmuseum. De tochten brachten de deelnemers op telkens zeer onbekende en nieuwe plaatsen door alle Peelgemeenten en was naast de tractorshow een jaarlijks succes, waar Jos v.d. Eijnden als vaste cateraar de versnaperingen bij de pauzestops verzorgden.

Toertocht Boerenbondsmuseum (augustus, 1999)

Foto: Toertocht Boerenbondsmuseum (augustus, 1999).

Door de jaren heen…

In het nieuwe millennium 2000 speelde de bands So What Shaggy en Bùh (Band uit Heusden).

Aankondigingsbord (april, 2000)

Foto: Aankondigingsbord (april, 2000).

Ook gingen we in de jaren nadien de roggeoogst voor dorsdemonstraties op onze show in eigen beheer organiseren, waarvoor de vriendenclub de Zelfbindersmachine van de familie Berkers uit Asten kon overnemen.

Roggeoogst Heesakkerweg Asten (augustus, 2001)

Foto: Roggeoogst Heesakkerweg Asten (augustus, 2001).

Zo werd er met onze nieuwe aanwinst op ons huidige showterrein rogge gezaaid en geoogst, wat door voorbijgangers ook weer op de nodige publieke belangstelling kon rekenen.

Roggeoogst Heesakkerweg Asten (augustus, 2001)

Foto: Roggeoogst Heesakkerweg Asten (augustus, 2001).

Lanz Stoom Dors Combinatie

In het najaar van 2001 maakten we tijdens een demonstratie in Oirschot kennis met de familie Renders van Lanz Bulldog Club Zeelst, welke tegenwoordig onder de Stichting Smid Renders opereren. We waren direct zeer onder de indruk van de gehele machine met zijn historie en zo waren zij op de Astense show van 2002 onze nieuwe belangrijke blikvangers van alle festiviteiten, welke ook het populaire tv-programma Man Bijt Hond naar Asten lokte en VC de Krum landelijke bekendheid gaf.

Film: Reportage Man Bijt Hond (april, 2002).

Uitbreiding festiviteiten

Sinds 2004 zijn de “Motorische Demo-Dagen” uitgebreid met marktkramen, de waterrem om de benodigde PK’s te testen en kreeg het live programma steeds meer vorm en speelden de Somerense Top 100 Live Band Rising Hope voor een overvolle feesttent.

Eindhovens Dagblad, Stefan van de Kampen nog met lang haar (april, 2004)

Foto: Eindhovens Dagblad, Stefan van de Kampen nog met lang haar (april, 2004).

Steeds meer kinderattracties

Voor de kinderen kwam er een grote zandbak, een draaimolen, de grote schommel, een schmink hoek en een clown die het vermaak voor de jongste bezoekers opnieuw verbreedden.

Eerste medewerkers middag in 2004

Na de tractorshow die dankzij de steeds groter groeiende groep medewerkers geslaagd was verlopen, werd door de organisatie besloten om een gezellige bijeenkomst te organiseren op de goede afloop van deze dagen, welke vanaf dan ook aan de lijst met vaste tradities werden toegevoegd.

Eerste medewerkers middag (juni, 2004)

Foto: Eerste medewerkers middag (juni, 2004).

Roggeoogst Floralaan Asten

In augustus 2004 werd de zelfbinders machine opnieuw ingespannen voor de roggeoogst aan de Floralaan in Asten. Door de voorbijgangers aan de Astense fietsvierdaagse trok dit schouwspel veel publiek, welke voor velen onder hen een oude traditie uit de ‘50-er jaren weer tot leven wekte.

Riky op de Zelfbinders machine (juli, 2004)

Foto: Roggeoogst Floralaan Asten (juli, 2004).

Tractorpulling

Vanaf het voorjaar van 2010 vonden de demonstraties opnieuw uitbreiding met een compleet Tractor Pulling terrein, wat heden ten dage is uitgegroeid tot een groot succes.

Oldtimer Tractorpulling

Foto: Oldtimer Tractorpulling.

Promotieteam

In de overgang naar het digitale tijdperk werd er door het promotieteam nog volop genipt en geplakt om alle festiviteiten in de regio onder de aandacht te brengen. Zo werden alle peelgemeenten behangen zodat het niemand aan de aandacht kon ontsnappen dat de jaarlijkse oldtimershow weer in aantocht was.

Promotieteam (maart, 2007)

Foto: Promotieteam (maart, 2007).

Promotieteam (maart, 2007)

Foto: Promotieteam (maart, 2007).

De voorbereidingen

In al die jaren konden we telkens rekenen op een grote vriendengroep die hun bijdrage leverden aan alle festiviteiten, waar de gezelligheid als belangrijkste drijfveer steeds het voortouw nam om de evenementen jaar na jaar voort te zetten.

De eerste geïmproviseerde kantine (maart, 2013)

Foto: De eerste geïmproviseerde kantine (maart, 2013).

Vergadering biljardkamer (maart, 2013)

Foto: Vergadering biljardkamer (maart, 2013).

De voorbereidingen van de Motorische Demo-Dagen (april, 2013)

Foto: De voorbereidingen van de Motorische Demo-Dagen (april, 2013).

Agrarische Speurtocht

Sinds 2014 worden op de Motorische Demo-Dagen Agrarische Speurtochten over het complete showterrein georganiseerd. In deze plattelands expeditie kom je alles aan de weet over het boerenleven “geïllustreerd met vele spellen en demonstraties” krijgt iedere deelnemer aan deze tocht een mooie indruk waarmee de Agrariër zijn dagelijkse werkzaamheden verricht.

Agrarische speurtocht (april, 2014)

Foto: Agrarische speurtocht (april, 2014).

20ste Motorische Demo-Dagen

In 2019 beleefden we met een knallend weekend ons vierde lustrum waar er zomerse temperaturen werden bereikt, het kwik opliep tot dik in de 25 graden en niemand minder dan de WC Experience de tent plat speelde. Kortom, een onvergetelijk weekend vol sfeer met demonstraties, oldtimers, livemuziek en veel saamhorigheid met een hoog “ons kent ons gehalte”, alle ingrediënten die een geslaagd weekeind compleet maakten! Want vooral daarom geniet is het Astense evenement grote bekendheid!

Kassa team (april, 2019)

Foto: Kassa team (april, 2019).

24ste Tractortoertocht VC de Krum

Op zondag in het tweede weekend van juli vond deze zomer voor het 24ste jaar oprij onder perfecte, maar vooral warme weersomstandigheden de jaarlijkse tractor toertocht van VC de Krum door de omgeving in de Peelgemeenten plaats. Komend seizoen zal de toertocht zijn jubileumeditie beleven.

Start toertocht centrum Zeilberg

Foto: Start toertocht centrum Zeilberg.

Speciale dank aan alle vrijwilligers…!!!

Organisatie VC de Krum kent een behoorlijke geschiedenis, waar vanuit een vriendenclub met liefhebberij voor oldtimer tractoren ‘uit enthousiasme door de jaren heen steeds nieuwe activiteiten werden ontplooid’, maar een ding staat vast… alleen doe je niets en voor ieder idee konden we telkens opnieuw een beroep doen op de onvermoeibare vrijwilligers binnen onze organisatie.

De vaste organisatoren achter de Motorische Demo-Dagen

Foto: De vaste organisatoren achter de Motorische Demo-Dagen.

Vanaf deze plaats spreken we daarom een ontzaglijk groot respect uit om iedereen voor deze hele mooie jaren te bedanken, want alleen met die enorme inzet was het allemaal mogelijk!

Uiteraard vergeten we niet onze sponsoren die vanaf het prille begin als belangrijke pijler altijd tot een enorme steun zijn geweest om alle activiteiten te ontplooien.

Luchtfoto Motorische Demo-Dagen (april, 2016)

Foto: Luchtfoto Motorische Demo-Dagen (april, 2016).

En doorrr… naar 2024

Met deze hele mooie historie op zak kijken we vooruit naar 2024, waarmee het aftellen voorgoed is begonnen. Dus allemaal tot ziens op 19-20-21 april 2024 waar we samen uitkijken naar een spetterende nieuwe oldtimershow…!!!

Bestuur en organisatie
VC de Krum