IHF Panningen na 2-jaar stilte weer als vanouds

Afgelopen weekend werd in het Limburgse Panningen voor de 41ste keer het Internationaal Historisch Festival georganiseerd. Na twee jaar coronastilte was alles weer zoals vanouds en konden de festiviteiten verdeeld over twee festivaldagen rekenen op een enorme massa internationaal publiek.

IHF Panningen na 2-jaar stilte weer als vanouds

Foto: IHF Panningen na 2-jaar stilte weer als vanouds.

Het evenement wat al sinds begin tachtiger jaren plaatsvind is in ruim 40-jaar uitgegroeid tot een enorm agrarisch oldtimerfestival verdeeld over een terrein van bijna 30 hectare.

De activiteiten die vooral door historische tractoren- en stationaire motoren worden gekenmerkt omvatten naast al deze agrarische erfgoederen nog veelmeer, want zo zijn er ook vele stoommachines te bezichtigen welke naast de andere aandrijvingen in veelvoud worden getoond. De complete zaagstraat illustreert hoe de aandrijvingen van lintzagen tot aan horizontale raamzagen met platte riemen werden toegepast.

Video: Verslag Omroep P&M: 41ste Internationaal Historisch Festival te Panningen.

Dit jaar markeerde een Crossley stationaire motor uit 1901 van Bas Jamar uit het Zuid-Limburgse Bingelrade als jaarlijkse thema het pronkstuk op het hoofdpodium.

Daarnaast waren er diversen dorsstraten te bezichtigen waar een mooie demonstratie werd gegeven hoe de roggen midden  50-er jaren werden gedorsen. Alles bijeen waren er zo vele presentaties te zien zoals roggeoosten, aardappelrooien, grondverzet, mais hakselen en een groot ploegterrein. Ook waren er naast alle agrarische historie ook, oude vrachtwagens en woonwagens te bezichtigen waarmee men tezamen met talloze kinderattracties weer kan terugkijken op een groots grandioos familie evenement!