Na twee jaar stilte vol festivalterrein IHF Panningen

Met nog een hele kleine week te gaan kan het Internationaal Historisch Festival na ruim twee jaar afwezigheid eindelijk weer officieel van start gaan.

Na twee jaar stilte vol festivalterrein IHF Panningen

Foto: Na twee jaar stilte vol festivalterrein IHF Panningen.

Iedereen heeft er meer dan genoeg op gewacht ‘maar nu is het dan eindelijk zover’, want het jaarlijkse hoogtepunt van menig oldtimerliefhebber staat weer op stapel om te beginnen. Na zo’n lange tijd van stilte werd na het sluiten van de inschrijfperiode al snel de grens van meer dan 1000 deelnemers gepasseerd, hetgeen betekent dat het complete festivalterrein weer zoals vanouds gevuld zal zijn.

Een enorme drukte richting Panningen

Aanstaande vrijdag zal het materiaal van alle deelnemers gedurende de gehele dag in grote aantallen op de terreinen van manege de Vosberg aan de Ninnesweg in de Peel en Maas Gemeente Panningen arriveren.

‘De 4.000 leden van de Historische Motoren en Tractoren Vereniging (HMT) zetten samen al ruim 40 jaar de grootste verzamelaars bijeenkomst van historisch erfgoed in Europa neer.

Met jaarlijks rond de 25 duizend bezoekers, meer dan 2500 tractoren en 500 stationaire motoren kan het Internationale Historische Festival een groot succesverhaal genoemd worden. Het organiseren van dergelijke evenementen is uiteraard onmogelijk zonder de steun van alle deelnemers en vrijwilligers, waar vanuit de HMT organisatie een groot woord van dank uitgaat!

Officiële opening 41ste Internationaal Historisch Festival

Niemand minder dan Tweede Kamer Lid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging zal aanstaande zaterdag de officiële opening van het 41ste Internationaal Historisch Festival verrichten.

Na twee jaar stilte vol festivalterrein IHF Panningen


Crossley gasmotor op het podium in 2022

Dit jaar staat een bijzondere Crossley gasmotor op het podium, een zogenaamd “J” model. Crossley Brothers in Manchester maakte vanaf 1869 gasmotoren volgens de ideeën van Gasmotoren-Fabrik Deutz in Keulen. De halve wereld was Brits en dus lag er een gigantische markt open voor de gebroeders Crossley. Ze maakten dan ook in no time meer motoren dan bij Deutz. Er zijn er tegenwoordig nog tamelijk veel te vinden bij liefhebbers en Crossley is een zeer gewild merk stationaire motor. De zeer fraai vormgeving draagt daar veel aan bij.

Crossley gasmotor op het podium in 2022

Foto: Crossley gasmotor op het podium in 2022.

De “J” motor van Bas Jamar uit het Limburgse is gebouwd in 1901 en daarmee een typisch model uit de bloeiperiode van Crossley’s. De motor van Bas was zeer incompleet toen hij hem vond en het is aan het doorzettingsvermogen en het vakmanschap van Bas te danken dat deze motor in Panningen te bewonderen is.

Op de valreep heeft de organisatie nog een Crossley kunnen strikken. Op de foto zie je een Crossley O121 uit 1926 met maar liefst 55 pk.

Ook deze kolos is draaiende te bewonderen op het komende IHF als mooie aanvulling op het thema

Foto: Ook deze kolos is draaiende te bewonderen op het komende IHF als mooie aanvulling op het thema.

Oldtimer tractoren

Het Internationaal Historisch Festival is van oudsher een verzamelaarsbijeenkomst. De deelnemers, leden van HMT, zijn in het bezit van fantastische oldtimers die ze graag aan het publiek laten zien. Hiervoor worden elk jaar verschillende merken en 2500 type tractoren meegenomen naar het Internationaal Historisch Festival. Merken welke steevast elk jaar in Panningen zijn te bewonderen zijn onder andere:

Lanz Bulldog, Ursus, Vierzon, John Deere, International, Mc Cormick, Case, Allis Chalmers, Caterpillar, Deutz, Hanomag, Man, Porsche, Allgaier, Fendt, Eicher, Hela, Gutbrod, Daimler Benz, Holder, Güldner, Feldmeister, Fahr, David Brown, Ferguson, Massey Ferguson, Ford, Fordson, Field Marshall, Fiat, Same, Landini, Steyr, Hürlimann, Bolinder Munktell, Volvo, Belarus en natuurlijk het thema van aankomend jaar Lanz.

Oldtimer tractoren


Stationaire motoren

Ook komen er elk jaar rond de 500 stationaire motoren. Deelnemers welke alleen stationaire motoren meebrengen, worden zoveel mogelijk op het terrein bij elkaar gezet zodat je het geluid en de geur van olie en benzine nog intenser beleeft. Enkele merken welke je in Panningen kunt verwachten zijn: Lister, Ruston & Hornsby, Pilter, Gardner, Amanco, Blackstone, Deutz, Lorenz, Benz, Bernard, Japy, International, Kromhout, Fairbanks Morse, Thomassen, Wolseley.

Stationaire motoren


Oldtimer stoommachine

Jaarlijks is er in Panningen ook een breed scala aan stoommachines te bezichtigen zijn op het IHF Festival.

Oldtimer stoommachine


Werktuigen en machines

Werktuigen welke u kunt aantreffen zijn ploeg, cultivator, ondergronder, zaaimachine, rooimachine, getrokken kraan, mestverspreider, hooimachine, combine.

Werktuigen en machines


En verder…

Ploegen, Oude ambachten, Dorsen, Trekkertrek, Hout zagen & bewerken, Grondverzet, Vrachtwagens, Puin breken, Belgische trekpaarden, Kinderattracties, Radiografische bestuurde miniaturen, Onderdelenmarkt, Woonwagens, Gras- en maiscultuur, Melk en kaas.

Hout zagen


Onderdelenmarkt

Zoals vanouds is er op de onderdelenmarkt weer heel veel te verkrijgen van reserve onderdelen, gereedschappen en allerlei gebruiksartikelen tot en met technische handboeken zoals gebruiksaanwijzingen en onderdeellijsten.

Alles wordt aangeboden op de grote kraam- en ligmarkt. Zorg dat je er op tijd bij bent, want de kramen gaan beide dagen open om 08.00 uur.

Onderdelenmarkt


IHF als een groot Familie evenement

Het bestuur is sinds enkele jaren gestart om dit evenement een nog bredere invulling te geven door ook de jeugd met Youngtimer tractoren en families te betrekken bij dit unieke gebeuren. Er wordt een breed scala van entertainment aangeboden in de vorm van muziek, attracties, workshops, demonstraties etc. Maar belangrijk aspect: “is en blijft de basis, de oorsprong van het Internationaal Historisch Festival het historische erfgoed”.

Met vele kinderattracties is het IHF weer een feest voor jong en oud

Naast alle activiteiten krijgt de jongste generatie ruim baan want ook aan de kinderen is weer ruimschoots gedacht. Hiervoor staan er dit jaar opnieuw vele kermisattracties met daarnaast vele activiteiten.

IHF als een groot Familie evenement


Eten en drinken

Met medewerking van Catering van Heijst voorziet het IHF een uitgebreide catering welke ruim aan eenieders behoeftes voldoet. Het festivalterrein staat vol met foodkraampjes en barretjes. Daarnaast zijn er voldoende toiletten aanwezig, ook voor mindervaliden.

Eten en drinken


Feesttent zaterdagavond

Op zaterdag kun je vanaf 20.30 uur in de feesttent terecht waar twee bekende bands “De Lekke Band en Unite” er weer een grandioos feest van maken.

Feesttent zaterdagavond


Openingstijden

Het terrein opent om 08.00 uur en sluit op zaterdag om 18.00 uur en op zondag om 17.00 uur.

Openingstijden


Programmaboek IHF 2022

Het volledige programma van alle festiviteiten en materialen welke op het 41ste Internationaal Historisch Festival te bezichtigen zijn is hier terug te vinden.

Kaartverkoop IHF Festival

Nieuwsgierig geworden? Koop uw tickets vooraf in de voorverkoop om lange rijen aan de kassa’s te voorkomen. Kaarten in de voorverkoop zijn overigens goedkoper dan aan de kassa. Let op: dit jaar kan aan de kassa`s enkel worden gepind.

Route naar festivalterrein

Het terrein ligt op 3 km van de autobaan A67 Eindhoven – Venlo, uitrit 38, Helden-Panningen/Ysselsteyn. Voor uw navigatie kunt u onderstaand adres aanhouden Ninnesweg 176, 5981 PD Panningen en volg wanneer u in de buurt bent de HMT bewegwijzering en maak gebruik van de gratis P plaatsen waarvoor er meer dan voldoende plaatsen aanwezig zijn.

Tot ziens op 30 & 31 juli in Panningen! Want na twee jaar van afwezigheid hoop de organisatie eenieder weer te mogen verwelkomen op een daverend festival weekend.

Alle informatie over dit evenement is terug te vinden via de speciale website www.ihf-festival.nl

Information in other languages