Controle ongeregistreerde tractoren per 1 juli 2022

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte in een persbericht bekend dat handhavers tot 1 juli 2022 geen boetes uit zullen delen voor (land)bouwvoertuigen- en rijdend werkmaterieel MMBS (motorrijtuigen met beperkte snelheid) die nog geen kentekenbewijs hebben. De overheid citeert hiermee een overgangssituatie voor bestuurders van landbouwvoertuigen waarbij de aanvraag niet voor de gestelde data is afgehandeld.

Controle ongeregistreerde tractoren per 1 juli 2022

Foto: Controle ongeregistreerde tractoren per 1 juli 2022.

Ongeregistreerde voertuigen

De flexibiliteit van het ministerie betreft alléén de handhaving op de registratieplicht waardoor onaangemelde voertuigen onder de regulieren regelgeving vallen en niet harder dan 25 km/u mogen. Met ingang van 1 juli 2022 vervalt de coulance maatregel en moeten alle landbouwvoertuigen aan de registratieplicht voldoen en daarbij een kenteken voeren.

Registreren = Verzekeren

Aangemelde voertuigen moeten bij een verzekeraar worden ingeschreven, maar zowel de RDW als het Verbond van Verzekeraars constateren dat maar 1 op de 3 kentekens aan de maatschappijen zijn doorgegeven. In totaal moeten 290.000 trekkers- en rijdend werkmaterieel aan de verzekeringscriteria voldoen, maar tot op heden zijn slechts 85.000 voertuigen bekend. Alleen geschorste voertuigen zijn niet verzekeringsplichtig, waarvoor de kosten tussen de € 11,50 voor een jaar tot € 34,50 voor drie jaar bedragen, maar vaak hebben oldtimerliefhebbers een verzamelpolis waardoor het geen probleem is geregistreerde voertuigen toe te voegen en dus niet geschorst hoeven te worden wanneer deze langere tijd stilstaan.

Verwachte afname diefstal

De registratie maakt direct duidelijk wie de eigenaar van het voertuig is waardoor diefstal en heling van deze voertuigen hoogstwaarschijnlijk zal afnemen en niet zomaar op naam van een andere eigenaar kunnen worden overgeschreven.

• Actuele berichtgeving Fehamec

Volg de actuele berichtgeving en alle andere aanverwante informatie/ontwikkelingen voor oldtimerliefhebbers en verenigingen.

» Lees hier meer…