MB Trac & Unimog Feldtage Nordhorn in Coronatijd

In het eerste weekeind van september werden in Nordhorn traditiegetrouw de MB Trac & Unimog Feldtage georganiseerd.

Agrifoto - MB Trac & Unimog Feldtage Nordhorn

Foto: Agrifoto – MB Trac & Unimog Feldtage Nordhorn.

De zesde MB-Trac & Unimog Feldtage vonden door de huidige Coronamaatregelen dit jaar in afgeslankte vorm plaats. In beginsel stonden de festiviteiten lang op losse schroeven en toen het algemene evenementenverbod ongeveer 5-weken voor aanvang werd verlengd was tot het laatste moment onzeker of het evenement kon doorgaan. Samen met de lokale autoriteiten de stad Nordhorn en de wijk Grafschaft Bentheim werden vervolgens alle opties uitgezet om te zoeken naar alternatieve mogelijkheden. Dat betekende veel energie aan papierwerk en discussies met de overheid. Alles draaide op dat moment nog op de achtergrond. Zo moest het bereik van het evenement voor dit jaar worden afgeschaald om aan de strenge wet- en regelgeving te voldoen. De omstandigheden waren er niet gemakkelijker op aangezien er bijna wekelijks nieuwe aanpassingen en eisen werden toegevoegd!

Mondkapjes behoorden in Duitsland al langere tijd tot de standaard gewoontes die volledig in het straatbeeld zijn opgenomen

Want door een leven met het virus was de afgelopen maanden al veel in de dagelijkse routine terechtgekomen: netheid, hygiëne, afstandsregels, mond- en neusbescherming waren geen vreemde maatregelen meer. Sindsdien was alles uit de kast gehaald om iets geregeld te krijgen. Hierop is een hygiëneconcept opgesteld en ingediend bij de verantwoordelijke autoriteiten en ter inzage gelegd bij gezondheidsafdeling. Tot op het laatste moment bleef het spannend, ‘was er géén garantie’ en kon het evenement nog geannuleerd worden!

Organiseren was alleen mogelijk onder zeer nauwgezette voorwaarden!

Uiteindelijk kreeg de organisatie onder zeer strikte criteria groen licht en werd een lijst opgesteld met zaken die vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan waren tijdens de MB-Trac und Unimog Feldtage. Gedwongen door de huidige maatregelen trapte de organiserende vereniging Youngtimer Technik im Einsatz nadrukkelijk op de rem.

Zo was er geen Voertuigbijeenkomst, Velddemonstraties en waren er geen Kampeer- en overnachtingsmogelijkheden op het evenemententerrein. Mond- en neusbescherming was verplicht op de hele accommodatie. Op het grondgebied van 4 hectare, waar maximaal 800 toeschouwers tegelijkertijd aanwezig mogen zijn, golden strikte hygiëne- en coronarichtlijnen. Deelnemers mochten helaas niet parkeren op het evenement, maar moesten op de bezoekersparking blijven staan en was er geen directe tentoonstelling van meegebrachte MB-Tracs.

Agrifoto - MB Trac & Unimog Feldtage Nordhorn

Foto: Agrifoto – MB Trac & Unimog Feldtage Nordhorn.

Normaal pronken de deelnemers er met de kunsten van de MB-Trac, tractor uit de stal van Mercedes Benz, fameus om zijn topsnelheid van 50 kilometer per uur. Zonder de duizenden bezoekers die gangbaar zijn bij een evenementen als de Historischer Feldtag was er dit jaar toch een manifestatie met oude landbouwmachines mogelijk in Nordhorn.

Er waren onder meer demonstraties van deze (bijna) alleskunners. De vorige edities kwamen er zo’n 400 voertuigen op het evenement af! Nordhorn ligt tegen de grens van Nederland en dat maakt het voor veel mensen de moeite waard om een kijkje te nemen.

Ja, het waren aan de Eschweg in Nordhorn niet de MB Trac-velddagen zoals gewoonlijk, maar de aanwezige hadden twee goede dagen doorgebracht en onder deze omstandigheden er het allerbeste van gemaakt!

Veel waardering voor de organisatie

Kortom enorm veel respect voor Hartmutt Diekman en zijn club van de Youngtimer Technik im Einsatz dat zij hun nek hebben uitgestoken om in deze tijd “onder moeilijke omstandigheden” zo’n evenement te organiseren…!!!

Zeventig jaar Mercedes Unimog

Het is dit jaar overigens 70-jaar geleden dat Daimler-Benz AG de Unimog officieel in productie nam “na een overnamen van Boehringer” die de eerste Unimog 70200 serie al vanaf de zomer van 1948 fabriceerde.

Zie onderstaande websites voor een compleet foto verslag

Meer informatie is hierover terug te vinden op hun website www.trac-technik.de maar ook op www.agrifoto.nl is een compleet verslag met veel foto’s van de MB-Trac & Unimog Feldtage terug te zien.