Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen

Afgelopen jaar vierde de Historische Motoren- en Tractoren Vereniging kortweg HMT hun 8-ste lustrum met in totaal 40 festivals welke door de jaren heen in de Rips, Wanroij, Kronenberg en Panningen plaatsvonden. Een evenement wat voor vele als inspiratiebron gold en de grondlegger werd voor nog veel meer andere oldtimerevenementen in de weide omgeving.

Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen

Foto: Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen.

De laatste editie van het Internationaal Historisch Festival was het één groot feest. Jong & oud kwamen op het 25 hectare tellende terrein nauwgezet samen met hun mooie hobby: het verzamelen van oldtimertractoren- en historische landbouwmachines. Samen vormden zij de grootste oldtimer tractor tentoonstelling van Europa…!!!

Huidige perikelen evenementen 2020

De 41e editie van het IHF Festival te Panningen met als thema Porsche op het programma kon door de huidige situatie dit jaar geen doorgang vinden. Het nieuwe decennium “wat in 2020 werd ingeluid” is sowieso een hele vreemde periode, want het vechten tegen een virus is geen fysieke vijand. Dus waar strijden we tegen…? Het kwam zomaar opeens de lage Landen binnen en de evenementen kalenders stroomde massaal leeg. We raakten ineens bekend met een nieuw fenomeen wat alles zou lamleggen “Het Coronavirus”. Maar tegelijkertijd iets wat we zo snel mogelijk willen vergeten!

Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen

Foto: Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen.

Daarom blikken we nog een keer terug op de 40-ste editie van het IHF Festival in Panningen waarvoor een speciale website in het leven geroepen werd www.ihf-festival.nl. Ruim 2500 tractoren, 500 stationaire motoren en nog veel meer andere voertuigen verzamelden zich op de terreinen van manege de Vosberg aan de Ninnesweg in de Peel en Maas Gemeente. Naast het tentoongestelde materieel werden deze speciale jubileumeditie vele demonstraties tot uitvoering gebracht. Veelal ambachten uit ver vervlogen tijden kwamen hier letterlijk tot leven. De nodige PK’s vlogen je hier om de oren: van echte Belgische Trekpaarden, Stoommachines, Stationaire Motoren en de nodige vermogens van alle Tractoren.

Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen

Foto: Terugblik 40-ste Int. Historisch Festival Panningen.

Bezoekers worden geattendeerd met teksten zoals: “Wij stoken en smeren, dus pas goed op voor uw kleren!”… ja want dat is nu eenmaal nodig om alles draaiende te houden. Het is zomaar een opsomming aan machines welke tezamen de hele voorontwikkeling vormden die we heden ten dagen op landbouwgebied tegen komen. Maar ook de evolutie van de huidige euro6 motor vloeit hier grotendeels uit voort.

Jongeren vormen doorslaggevende schakel
in het doorgeven van kennis en techniek

De Jeugd komt hier direct in aanraking met techniek en krijgt het sleutelen aan machines met de paplepel ingegoten. Met de hedendaagse tekorten aan vakmensen lijken dergelijke manifestaties essentieel om met de huidige specialisten in contact te komen, belangrijke kennis uit te dragen en door te geven, zodat deze historische machines voor de toekomst behouden blijven. Maar zeker ook om technologische ontwikkelingen bij jongeren te stimuleren, die een cruciale rol vormen binnen het huidige bedrijfsleven waar de maatschappij zo naarstig naar opzoek is!

Dit werd afgelopen week nog maar eens bevestigd, waar een onderzoek van de UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt uitwees dat technici en monteurs momenteel de meest gevraagde mensen zijn in de huidige beroepenmarkt.

Zie het fotoverslag voor een impressie van de festiviteiten waar de HMT met hun ruim 4000-tellende ledenbestand met enorme trots op terug mag kijken!