Oogstdag als historisch dorpsgezicht

Het waren beelden die bij sommige mensen letterlijk ver in de herinnering lagen, want ongeveer 70 jaar geleden werd er op de landerijen in Nederland op deze manier geoogst. Het zijn mooie plaatjes die er uitzien als ansichtkaarten. De vele passanten die met het mooie weer voorbijkomen nemen even de tijd om te kijken wat hier allemaal gebeurd “een Oogstdag als historisch dorpsgezicht, waar vele herinneringen worden opgeroepen”. Het ziet er inderdaad allemaal heel erg mooi uit, maar de werkzaamheden zijn zeker niet minder zwaar, vooral het tijdstip waarop de werkzaamheden plaatsvinden “zo rond de warme juli maand” die er dit jaar met 30°C nog een extra schepje bovenop doet.

Foto: LON - Agrariër Leo van de Sande. Een echt schilderstuk: Als van Gogh nog geleefd had, was hij zo op schilderij vastgelegd • 22-07-2018

Foto: LON – Agrariër Leo van de Sande. Een echt schilderstuk: Als van Gogh nog geleefd had, was hij zo op schilderij vastgelegd.

De uitvoering gebeurt hier al gedeeltelijk machinaal, de Mc Cormick zelfbinder zoals deze machine genoemd word werk nog perfect, maait en bind de rogge bijeen en kan zelfs knopen leggen “een hele vooruitgang” gezien daarvoor alles met de hand moest gebeuren was het voor die tijd al een hele vernuftige machine. Alle werkzaamheden gebeuren onder toeziend oog van de fanatiek gedreven agrariër, Leo van de Sande uit Nuenen. Hij weet iedereen telkens weer te motiveren de jaarlijkse oogst van het land te halen. Jong en oud komen hier letterlijk samen, midden op het terrein bij Windmolen De Roosdonck. Met de warme temperaturen had Leo voor flink wat koude thee gezorgd, dit helpt tijdens de benodigde pauzes echt goed voor de dorst om even bij te komen van de hitte. De rogge staan er zuiver bij, maar dit is lang niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer ze niet goed bijgehouden worden staat alles er snel overwoekerd bij en oogst je heel wat meer dan alleen maar rogge. Maar Leo heeft het juiste gevoel voor zijn gewassen en draagt jaarlijks goede zorgen dat alles zuiver blijft, want met van die zohmanne ben je zo 10 jaar verder voor je akker weer zuiver is. Dat Leo een bekendheid is moge duidelijk zijn: vele fotocamera’s kwamen die dag voorbij, waaronder “Lokale Omroep Nuenen, de Nuenense Krant Rond de Linde maar ook de internationale pers was vertegenwoordigd, La Television Francaise maakte hier een sfeerverslag voor hun Toeristisch programma”. Het waren allemaal scenes die zich afspeelden rond windmolen de Roosdonck waar veel later dit jaar de graan kan worden gemalen.

Dorsdemonstratie molen De Roosdonck

Op het terrein staat nu een tarwemijt opgebouwd die zondag 9 september demonstratief wordt gedorsen. Ook deze dag zal ongetwijfeld garant staan voor mooie beelden op het decor bij molen De Roosdonck. Locatie: Gerwenseweg 2, 5674 SG Nuenen.

» Klik op een afbeelding om de Gallery te openen…