Presentatie fossielvrije brandstoffen op IHF Festival

Aankomend weekend vindt in het Limburgse Panningen (regio Venlo) het 42ste Internationaal Historisch Festival (IHF) plaats. Zoals in eerdere berichtgeving vermeld, zal hier ook het FIVA World Event plaatsvinden, waardoor er festiviteiten van ongekende omvang zullen passeren, waar naast een groot aantal landbouwvoertuigen dit jaar ook historische trucks en bussen op het festival zijn te bewonderen.

Presentatie fossielvrije e-fuel brandstoffen op IHF Festival

Foto: Presentatie fossielvrije e-fuel brandstoffen op IHF Festival.

Belangrijk presentatie fossielvrije brandstoffen

Het hoofddoel van dit belangrijke evenement is om alle politiek verantwoordelijken te overtuigen van de nieuwste ontwikkelingen rondom de nieuwste e-fuel brandstoffen.

Dat het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival 2023 in Panningen verkozen werd voor dit grote evenement is voor de organiserende vereniging HMT een wereldprimeur!

De FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfiets Clubs) zal daarom een interessante demonstratie over het onderwerp duurzaamheid organiseren, met bijzondere aandacht voor de promotie van synthetische fossielvrije e-brandstoffen ‘die naast de huidige traditionele brandstoffen worden getoond.

Korte introductie e-fuel brandstoffen

Synthetische fossielvrije brandstoffen worden geproduceerd uit hernieuwbare energie ‘door groene waterstof gegenereerd uit zon- en windenergie’ samen met uit de lucht afgevangen CO2, in zogenaamde e-fuel brandstoffen om te zetten. Bij de verbranding ontstaat er nog steeds CO2-uitstoot, maar daarmee is de cirkel rond en komt er per definitie geen nieuwe emissie meer bij, wat deze brandstof klimaatneutraal maakt.

Deze nieuwste ontwikkelingen gaven voor de EU aanleiding om te besluiten dat voertuigen met verbrandingsmotoren ná 2035 alleen nog geproduceerd mogen worden, als ze met klimaat neutrale ‘fossielvrije e-fuel brandstoffen’ gaan rijden.

Elektrisch versus F-fuel

Transport- en opslag van elektriciteit blijft vooralsnog een probleem die ook nog eens met een enorm verbruik van grondstoffen gepaard gaan. Want om de massale uitrol van elektrische auto’s te realiseren ter vervanging van traditionele industrieën, is er tegen 2030 ‘15 keer meer lithium, vier keer meer kobalt, vier keer meer grafiet en drie keer meer nikkel nodig’. Een belangrijke uitkomst is daarom het vloeibaar maken van elektriciteit als e-fuel. Als op deze manier zonne-energie kan worden opgeslagen is dat winst voor de hele wereld.

Politiek verantwoordelijke van de noodzaak overtuigen

FEHAC heeft op politiek vlak jarenlang gelobbyd in Den Haag en Brussel en komend weekend zullen al deze contacten op één evenement samenvallen. Men hoopt dus alle internationale politieke beleidsmakers naar Panningen te halen om ze van de noodzaak van deze nieuwste ontwikkelingen te overtuigen, zodat onze activiteiten ook voor de toekomst kunnen blijven voortbestaan.

FIVA World Event op het IHF Festival te Panningen

Foto: FIVA World Event op het IHF Festival te Panningen.

Het “FIVA World Event” zal deze grote bijeenkomst alleen maar versterken, waar alle federaties uit Europa elkaar zullen treffen. Kortom, als er ergens over de toekomst van onze historische voertuigen wordt gesproken, is dit de absolute place to be!

Lees ook: 2035 eindpunt traditionele brandstoffen: wat zijn de alternatieven?

Speciale aandacht voor onderstaande programmapunten:

Zaterdag 29 juli
11.00 uur: Officiële opening van het Festival door Emile Roemer, gouverneur van Limburg
  Toespraak door Tiddo Bresters, president van FIVA
11.30 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
13.00 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx
14.00 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
15.00 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx
   
Zondag 30 juli
11.00 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
11.30 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx
14.00 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
15.00 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx

Lees hier: het volledige activiteitenoverzicht

Vanaf station Venlo rijdt tweemaal per uur een gratis pendelbus.