Oudste zelfrijdende stoomvoertuig: “naar IHF Festival”

Op de internationale FIVA-tentoonstelling zal tijdens het IHF (Internationaal Historisch Festival) een replica van het eerste zelfrijdende stoomvoertuig ooit, de “Fardier” van Cugnot, daterend uit 1769 te bezichtigen zijn. Dit voertuig wordt letterlijk als symbool gezien dat ons als een echte tijdmachine mee naar het verleden brengt.

Video: Oudste zelfrijdende stoomvoertuig: “naar IHF Festival”.

De “Fardier” met stoommachine als motor is een uitvinding van de Franse militair ingenieur Nicolas Joseph Cugnot, die als eerste een lineaire beweging naar een continue roterende beweging bedacht en implementeerde. Deze tractiemotor werd destijds voor het transporteren van kanonnen toegepast en stond vervolgens model voor alle bedrijfsvoertuigen.

Hiermee was het begin tot het gemotoriseerde transport gevestigd, die na de uitvinding van de verbrandingsmotoren eind 19e eeuw voor een enorme vooruitgang zorgde, zodat gemotoriseerde voertuigen al snel werden gebruikt door transport- en vervoersbedrijven, maar ook op militair gebied en in de landbouw.

De gehele geschiedenis toont met een representatieve selectie van tractoren, vrachtwagens en bussen “250 jaar mechanische voortbeweging” de volledige geschiedenis van de ontwikkeling van motorvoertuigen.

Tegenwoordig beschouwen we het gebruik van motorvoertuigen voor transport en in de landbouw als vanzelfsprekend. Het is onmogelijk om onze wegen en velden zonder hen voor te stellen. De IHF in Panningen zal de gelegenheid zijn om over onze schouders mee te kijken en stil te staan bij de geweldige vooruitgang van de techniek door de jaren heen.

Internationale Federatie met FIVA World Event

Dit jaar is het IHF opgenomen als FIVA World Event bedrijfsvoertuigen. Hierdoor wordt het HMT-evenement dit jaar in samenwerking met FEHAC en FEHAMEC georganiseerd.

FIVA World Event op het IHF Festival te Panningen

Foto: FIVA World Event op het IHF Festival te Panningen.

De FIVA (Internationale Federatie voor Historische Voertuigen) zal op het evenement met een grote delegatie aanwezig zijn. Zij hebben als belangrijke hoofddoel, dat de cultuurgeschiedenis van met name de bedrijfsvoertuigen (als een mobiel museum) op de wegen van morgen in lengte van dagen nog steeds te beleven zal zijn.

Internationale Federatie met FIVA World Event

Foto: Internationale Federatie met FIVA World Event.

Doordat in Panningen het FIVA World Event gaat plaatsvinden zullen de festiviteiten uitgebreider en grootser zijn als ooit tevoren, want naast een enorm aantal landbouwvoertuigen zal er dit jaar ook een massale tentoonstelling van historische vrachtwagens en bussen te bezichtigen zijn.

Belangrijke demonstratie e-fuel brandstoffen

FEHAC zal een interessante tentoonstelling over het onderwerp duurzaamheid organiseren, met bijzondere aandacht voor de promotie van synthetische- en fossielvrije e-brandstoffen.

Al deze festiviteiten zullen op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023 tijdens het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF) in Panningen (regio Venlo) plaatsvinden.

Lees ook: 2035 eindpunt traditionele brandstoffen: wat zijn de alternatieven?

Speciale aandacht voor onderstaande programmapunten:

Zaterdag 29 juli
11.00 uur: Officiële opening van het Festival door Emile Roemer, gouverneur van Limburg
  Toespraak door Tiddo Bresters, president van FIVA
11.30 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
13.00 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx
14.00 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
15.00 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx
   
Zondag 30 juli
11.00 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
11.30 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx
14.00 uur: parade historische landbouwvoertuigen, voorop de Fardier-Cugnot
15.00 uur: demonstratie duurzame diesel, HVO door FEHAC/Ecomaxx

Lees hier: het volledige activiteitenoverzicht

Vanaf station Venlo rijdt tweemaal per uur een gratis pendelbus.