Zeer speciale jubileumeditie 25ste Bocholter Tractoren Motoren show

Onder zeer stralende weersomstandigheden kan de BTM-organisatie terugkijken op een zeer geslaagd en voor de gelegenheid tweedaags evenement.

Zeer speciale jubileumeditie 25ste Bocholter Tractoren Motoren show

Foto: Zeer speciale jubileumeditie 25ste Bocholter Tractoren Motoren show.

Het complete terrein was weer goed gevuld met tractoren, demonstraties, marktkramen en historische woonwagens. Daarnaast reden er diverse formaten stoommachines over het terrein.

Meesterlijk unieke Fendt collectie

Met speciale dank aan het Luxemburgse loonwerkersbedrijf van de familie Reiff, de firma Timmermans-Agri uit het Belgische Kinrooi en Hilaire Van der Haeghe uit Wilrijk werd het een hele bijzondere bijeenkomst met Fendt tractoren die je op dergelijke bijeenkomsten zelden tot nooit zult tegenkomen. Zo reed de eerste gebouwde Fendt uit 1928 over het terrein en was een Fendt houtvergasser uit 1943 lopend te bezichtigen. Naast vele tractoren van dit favoriete merk waren er ook vele werktuigen te bezichtigen.

Video: Meesterlijk unieke Fendt collectie.

David Brown ring

Verder waren er op de Bocholter show ook vele David Brown tractoren in een complete themaring te bezichtigen. Ook hier was er door de aanwezige deelnemers voor alle liefhebbers een hele mooie collectie bijeengebracht.

Naast tractoren waren er ook diverse demonstraties zoals houkloven en het industrieel verwerken van puin met een grote straat die alles tot het kleinste deeltje verpulverde. Ook het aanwezige hout werd letterlijk een maatje kleiner gemaakt met de houtkliefmachine, welke speciaal voor de houtgas tractoren werd gebouwd.

Deze werden begin jaren veertig enkele jaren na het begin van de 2e Wereldoorlog door een tekort aan brandstof geproduceerd. Tijdens deze zware crisistijden waren dergelijke tractoren van cruciaal belang voor de verrichtingen van het werk op het land om genoeg voedsel te kunnen produceren. Door hun verminderde efficiëntie, moeilijk te starten en te onderhouden werden ze na de oorlog al snel weer omgebouwd naar de traditionele verbranding. Daarmee is een houtgastractor dus ook bijzonder zeldzaam.

Jong en oud kwam hier letterlijk tot leven, want ook de allerkleinste reden op de traptractoren hun rondjes over het met hout verharde circuit, omhuld met balen stro. Maar ook een groot hoe kan het ook anders: Fendt springkussen hielden de jongste gemoederen een heel weekend goed bezig.

Met al deze ingrediënten kon de organisatie verdeeld over twee dagen rekenen op een grote publieke aanloop. De echte Fendt- en David Brown liefhebbers welke door omstandigheden niet op het evenement aanwezig konden zijn hebben een zeer bijzondere editie gemist, want met de bijdrage van bovengenoemde deelnemers werd het een nooit eerder geziene en heel unieke bijeenkomst!

Terugblik BTM Bocholt

Alle films en foto’s zijn terug te bekijken op de facebookpagina van BTM Bocholt: www.facebook.com/btmoldtimers.be