Grandioze comeback Tractortoertocht VC de Krum

Na twee jaar stilte was het tijdens de drukke evenementen periode voor iedereen weer aftasten hoe alles zou verlopen. Hierdoor besliste organisatie VC de Krum op het allerlaatste moment om de traditionele tocht te hervatten en werd afgelopen maandag alles ‘in rap tempo’ in gang gezet, waarmede de rondrit die jaarlijks op de zondag in het tweede weekend van juli plaatsvindt definitief een vervolg kreeg.

Grandioze comeback Tractortoertocht VC de Krum

Foto: Ben Wassink – De Tractoren tijdens hun tocht op de Suezlaan in Deurne.

Zo stonden op zondagmorgen middenin het centrum van Zeilberg in een kort tijdsbestek zo’n 40 deelnemers bijeen om aan de rondrit te beginnen. Met koffie en broodjes werd iedereen bij Café Bright Side vooraf hartelijk ontvangen waarna de tocht rond 11 uur voor de 23ste keer van start ging. Deze vaste startlocatie trekt jaarlijks heel wat bezoekers om de deelnemers met hun tractoren uit te zwaaien. Door de perikelen waar onze agrariërs momenteel in verzeild geraakt zijn, kreeg deze editie voor eenieder een speciale betekenis en vormde het een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de rondrit door de Brabantse- en Limburgse Peel.

De Tractoren op de rotonde in Ysselsteyn

Foto: Stefan Adriaans – De Tractoren op de rotonde in Ysselsteyn.

Met een rondgang van zo’n 15 km/u reden de oldtimerliefhebbers door de kleinste binnenwegen in de buitengebieden van Zeilberg, Walsberg en Deurne om vervolgens op een hele mooie pauze locatie in het Limburgse Ysselsteyn uit te komen. Daar lag aan een doodlopende weg een rotonde met middenin een grasveld, waarop de tafels en banken al klaarstonden en rondom de tractoren geparkeerd werden. Het was werkelijk een unieke pauzeplaats om aan te leggen.

De pauzeplaats op de rotonde in Ysselsteyn

Foto: John Aarts – De pauzeplaats op de rotonde in Ysselsteyn.

Na het nuttigen van de soep de en broodjes hamburger trokken de tractoren verder vanuit Limburg terug naar Brabant om via de binnenweggetjes van Zeilberg in de Deurnese peel uit te komen. De werkzaamheden aldaar boden een unieke gelegenheid om letterlijk door dit gebied te trekken en ter plaatsen de complete reconstructie van deze natuurgebieden te aanschouwen. Vele deelnemers onder de oldtimerliefhebbers kwamen hiermee op plaatsen waar ze nooit eerder geweest waren en kregen daarmee een uniek deel van de toch voorgeschoteld.

De tocht door de Deurnese Peel

Foto: Stefan Adriaans – De tocht door de Deurnese Peel.

Na een korte pauzestop trokken de tractoren door de binnenwegen van Liessel en Neerkant richting het eindpunt van de tocht op de Sint Vincentiusstraat, waar de hongerige deelnemers letterlijk tussen Neerkant en Helenaveen langs het Kanaal van Deurne werden ontvangen met versnaperingen, friet en de nodig snacks.

Het eindpunt van de tocht in Neerkant

Foto: Stefan Adriaans – Het eindpunt van de tocht in Neerkant.

Hiermee kan VC de Krum als organisatie achter jaarlijkse tractortoertocht terugkijken op een zeer geslaagde editie met vele dank aan alle deelnemers en vrijwilligers die deze dag weer tot een geweldig succes gemaakt hebben. Vanaf deze plaats heten we iedereen tot ziens op 9 juli 2023, want dan zal ’s zondags in het tweede weekend van juli inmiddels de 24ste tractortoertocht plaatsvinden.

Onderstaand het fotoverslag van Ben Wassink, DMG Deurne – Harold van der Burgt, John Aarts en Stefan Adriaans.