HMT bracht met FIVA Event belangrijk toekomstperspectief oldtimervoertuigen

Afgelopen weekend werden in het Limburgse Panningen voor de 42ste keer de festiviteiten rondom het Internationaal Historisch Festival gehouden.

De trotse HMT-organisatie met een aantal kersverse nieuwe bestuursleden

Foto: De trotse HMT-organisatie met een aantal kersverse nieuwe bestuursleden.

Deze editie stond in speciaal het teken van het FIVA World Event. De FIVA vertegenwoordigd als internationale federatie wereldwijd ruim 2 miljoen oldtimerliefhebber van klassieke voertuigen. Daarom waren er dit jaar naast historische landbouwvoertuigen ook vele oude vrachtwagens, bussen en transportvoertuigen uit vele decennia en generaties aan ontwikkeling te bewonderen.

FIVA Event ter promotie van de nieuwste brandstoffen met toekomst voor onze oldtimers

Het FIVA Event was er vooral op gestoeld om de nieuwste ontwikkelingen rondom syncretische brandstoffen zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen en daarbij de politiek verantwoordelijke te betrekken, want deze z.g. hernieuwbare brandstoffen geven alle aanwezige klassiekers een nieuwe toekomst om CO2-neutraal te kunnen rijden.

Video: De in 1936 met 8 pk gebouwde Hagedoorn Westfalia tractor met Deutz motor, draaide tijdens het IHF Festival te Panningen op de synthetische diesel van Ecomaxx.

Tijdens het evenement werden met medewerking van FEHAC/Ecomaxx demonstraties gegeven om tractoren te laten lopen op HVO-brandstoffen (Hydrotreated Vegetable Oil) geproduceerd uit biomassa die een CO2-reductie tot wel 80% opleveren.

Ecomaxx HVO-brandstoffen met 80% CO2-reductie

Foto: Ecomaxx HVO-brandstoffen met 80% CO2-reductie.

Daarnaast hebben alle samenwerkende federaties hun pijlen gericht op de nieuwste e-fuel brandstoffen, die per definitie geen CO2 verhoging ontwikkelen en het voortbestaan van al onze oldtimervoertuigen een ongekend toekomstperspectief geven.

Voor het Porsche – Allgaier thema van dit jaar werd de tractor door niemand minder dan Emile Roemer, Gouverneur van Limburg in gang gezet en het festival officieel geopend. Ook hij nam in hoogst eigen persoonlijk kennis van de hernieuwbare synthetische brandstoffen.

V.l.n.r. Mark van Lankveld, organisatie IHF, Gouverneur Emile Roemer, Tiddo Bresters, president FIVA, Henk Boons FEHAC en Hans Peters FEHAMEC

Foto: V.l.n.r. Mark van Lankveld, organisatie IHF, Gouverneur Emile Roemer, Tiddo Bresters, president FIVA, Henk Boons FEHAC en Hans Peters FEHAMEC.

In het gehele weekend werden er in de speciale stands van de gezamenlijke federaties, waaronder de FIVA, FEHAC, FEHAMEC en de Belgische federatie BEHVA zeer belangrijke gesprekken gevoerd om de hernieuwbare brandstoffen voor onze oldtimers onder de aandacht te brengen.

Gouverneur Roemer hamerde er bij zijn openingsspeech nadrukkelijk op dat de geschiedenis voor iedereen zichtbaar moet blijven en dat dergelijke evenementen daar een zeer belangrijke bijdrage aan leveren.

Het absolute pronkstuk van deze dag was de “Fardier” van Cugnot, daterend uit 1769, die als het oudste rijdende voertuig uit de geschiedenis wordt gezien en het defilé voorop in de stoet mocht openen.

Het evenement mocht verdeeld over twee dagen wederom rekenen op een massa publiek, wat voor alle medewerkers achter de organiserende vereniging HMT als een enorme kroon op het werk gezien mag worden. Volgend jaar zal het IHF Festival in het laatste weekend van juli op 27 en 28 juli 2024 plaatsvinden.