Definitieve datum aanmelding kentekenplicht per 2021

De ontwikkelingen rond de APK-Keuring- en Kentekenplicht voor snelle trekkers volgen elkaar de laatste maanden in rap tempo op. De overheid gaf begin dit jaar een definitief akkoord voor de invoering van nieuwe wetgeving voor landbouwvoertuigen en na publicatie in de Staatscourant op d.d. 17 juni 2020 is deze onherroepelijk vastgelegd in de Nederlandse wet- en regelgeving.

Definitieve datum aanmelding kentekenplicht per 2021

Foto: Definitieve datum aanmelding kentekenplicht per 2021.

In eerste instantie zou de registratie (z.g. conversieperiode) in het najaar starten, maar deze gaat nu definitief lopen per 1 januari 2021 voor de periode van een jaar t/m 31 december 2021.

De kentekenplicht geld voor gemotoriseerde landbouwvoertuigen die op de openbare weg harder rijden dan 6 km/u. Getrokken landbouwvoertuigen VGA (verwisselbare getrokken uitrustingsstukken) moeten alleen geregistreerd worden als deze geremd zijn en harder mogen dan 25 km/u. De APK-Keuring is voorgeschreven voor landbouwvoertuigen welke harder rijden dan 40 km/u.

Meer voorlichting APK-Keuring- en Kentekenplicht

Voor wie nog niet alles duidelijk is hebben we onderaan dit artikel een aantal websites verzameld met actuele informatie over de nieuwe regelgeving.


Registratie RDW

Om de z.g. registratie (conversie) mogelijk te maken zal de RDW een digitaal portaal ontwikkelen via E-erkenning en DigidD maar een schriftelijke aanvraag blijft ook mogelijk. Hierbij worden de gegevens gecontroleerd en bepaald of deze binnen de gestelde kaders mag worden verwerkt.

Registreer op tijd…!!!

Bij de invoering van de registratieplicht van bestaande voertuigen zal géén controle voor de toelating tot het verkeer op de openbare weg plaatsvinden, dus geen fysieke schouw. Maar na 31 december 2021 moet het voertuig ter keuring worden aangeboden bij de RDW om de uiteindelijke registratie en kentekenplaat de verkrijgen.

Dus “laat al uw in aanmerking komend materiaal voor deze datum registreren…! Als je er niet mee op de openbare weg komt kan de aanschaf van de plaat altijd nog. Bij verkoop na de conversieperiode heb je dan geen problemen en bespaar je een hoop extra administratief werk en onkosten”.

GV Kenteken

LBT (landbouw- en bosbouwtractoren) met een GV kenteken zijn reeds geregistreerd en hier moet enkel nog de tenaamstelling plaatsvinden die zowel digitaal als schriftelijk bij het RDW kan worden toegevoegd. De kentekenplaat hoeft alleen op de achterzijde te worden gemonteerd en hoeft niet belicht te zijn.

Aanvullende informatie en websites

• Kentekenloket & Landbouwkenteken

Vragen over het nieuwe landbouwkenteken…? Benieuwd of uw voertuig onder de nieuwe wetgeving valt…? Via de nieuwe website van het Kentekenloket komt u er gemakkelijk achter en wordt u geïnformeerd waar u uw voertuig kunt registreren en waar u de kentekenplaten kunt aanvragen.

Nieuwe website Kentekenloket & Landbouwkenteken

Foto: Nieuwe website Kentekenloket & Landbouwkenteken.

Hier vind u ook een stappenplan kentekenregistratie die doorlopen moet worden om landbouwvoertuig(en) te voorzien van een kenteken. Let wel de conversieperiode start op 1 januari 2021 en vanaf dan is het pas mogelijk om alles aan te vragen.

Meer informatie is alvast na te kijken op www.landbouwkentenplaat.nl

• Brancheorganisaties

Verder hebben RAI Vereniging, CUMELA, Federatie Agrotechniek, FEHAC en Fedecom de branchevereniging voor mechanisatie techniek een nieuwe website gelanceerd om betere bewustwording te creëren ten aanzien van de regelgeving voor landbouwvoertuigen in het verkeer.

Nieuwe website die verkeersveiligheid van landbouwverkeer ten goede komt.

Foto: Nieuwe website die verkeersveiligheid van landbouwverkeer ten goede komt.

De gedachte hierachter is dat dit uiteindelijk de verkeersveiligheid van landbouwverkeer ten goede komt. Zowel de gebruiker als de medeweggebruiker is hierbij gebaat.

Meer informatie daarover is hier te vinden op www.veiliglandbouwverkeer.nl

• RDW & Kamer van Koophandel

Meer informatie is te vinden via Rijksdienst Wegverkeer (RDW) Website: www.rdw.nl of Telefonische informatie Tel: 088 008 74 47 (lokaal tarief). Of via het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel welke vragen over wetten en regels kunnen beantwoorden Tel: 088 042 44 00.

• Actuele berichtgeving Federatie Fehamec

Volg de actuele nieuwsberichten van belangenbehartiger Fehamec (Historische Agrarische Mechanisatie) over de APK- en Kentekenplicht.

» Lees hier meer…