Rondleiding FEHAMEC bij museum Bouwmachines van Toen

Begin dit jaar kwamen elf van de FEHAMEC aangesloten oldtimerclubs voor de jaarvergadering samen museum “BOUWMACHINES VAN TOEN” in het Brabantse Vinkel. Na afloop van deze bijeenkomst volgde een rondleiding door het museum.

Rondleiding FEHAMEC bij museum Bouwmachines van Toen

Foto: Rondleiding FEHAMEC bij museum Bouwmachines van Toen.

Door Johan Zweerink

Hier namen Ad Gevers, Pieter van der Meer en Leon Hubers de aanwezigen in een rondgang mee door de complete verzameling aan werkmateriaal, die vroeger op de bouw en de wegenbouw veelvuldig werden gebruikt. De internetsite van BOUWMACHINES VAN TOEN meldt: “…een nieuw museum en evenementen met werkende bouwmachines, waar de geschiedenis van het GWW materieel (Grond-weg en water) als een avontuur voor jong en oud met als unieke locatie voor de liefhebber een uitdagende omgeving voor vrijwilligers in zijn geheel tot leven komt.” Het museum heeft eind 2014 een deel van de collectie van het voormalige Weg-en-Bouwmuseum in Harderwijk overgenomen. In Vinkel is een voormalige varkensstal omgebouwd tot expositieruimte, waar alle machines staan opgesteld. Daar restaureren de vrijwilligers de machines, waar momenteel aan een dragline wordt gewerkt. Toen de machinist met pensioen ging, kreeg hij zijn machine mee naar huis ‘die uiteindelijk ‘bij het Weg- en waterbouwmuseum werd gestald. De man is inmiddels dik in de tachtig en momenteel wordt er met man en macht gewerkt om ervoor de zorgen dat zijn gerestaureerde dragline uiteindelijk het museum kan binnenrijden. In de voorzijde van het museumgebouw is er een kantine met keuken gebouwd. Ook is er een speelruimte voor de kinderen met …… grondverzet speelgoed. Little boys, little toys. Big boys, big toys.

Salonwagen van Renier Brugman

De salonwagen van Renier Brugman bezet een bijzondere plaats in het museum. Reinier heeft zijn hele leven in een salonwagen gewoond om van karwij naar karwij te trekken en zo de stoet wegenbouwers te kunnen volgen. Net als zijn vader was die tot hij eind jaren zeventiger machinist toen hij op 56-jarige leeftijd met pensioen ging. Na zijn pensionering kreeg de wagen een plek bij een boer aan Villebraken in Nijnsel, waar Reinier in 2022 uiteindelijk aan de gevolgen van corona op 97-jarige leeftijd in zijn salonwagen overleed. Op 30 september 2022 is de salonwagen naar het museum in Vinkel gekomen.

Zijladers van Hendré/Hencon

Iemand van 50 jaar of ouder heeft ze vast eens gezien: Een machine die veel weg van een tractor met achterlader is een pionier uit de wegenbouw die in Vinkel zeker niet mag ontbreken. Hier staan twee machines van Nederlands fabricaat en zelfs een van Achterhoeks fabricaat.  Machinefabriek Hendré N.V., opgericht door Hendrik Drenth, Gijs van Oort (commerciële man) en magazijn chef Gert Alberts startte in Gaanderen op 1 januari 1956 met het ontwerpen en bouwen van deze machines. De zijladers van Hendré/Hencon zijn befaamd om hun oerdegelijke constructie. 

Hendré bouwde ook wielladers, maar van deze machines zijn er slechts enkele bewaard gebleven en twee hiervan staan dus in Vinkel. Een van de machines was aangekocht om als donor voor onderdelen te dienen. De Hendré 15FTC1410 is in 1966 gebouwd en staat op de nominatie om technisch en optisch gerestaureerd te worden. Museummedewerker Ad Gevers heeft de machine op kenteken gekregen. De merknaam Hendré was op het moment van registreren van het voertuig niet bij RDW ingevoerd, maar dit is op grond van de aanvraag van Ad alsnog gerealiseerd. Een andere unieke machine is een Hovers DUO WALS. Deze wals heeft 2 kleine ‘voorwielen’ waardoor die zeer efficiënt werkt en met één werkgang hetzelfde effect bereikt waar een ‘reguliere’ machine twee werkgangen voor nodig heeft.  De wals wordt met een Perkins 4 cilinder motor aangedreven.

Website en sociale media Bouwmachines van Toen

www.bouwmachinesvantoen.nl
www.facebook.com/BouwmachinesvanToen

• Actuele berichtgeving Fehamec

Volg de actuele berichtgeving en alle andere aanverwante informatie/ontwikkelingen voor oldtimerliefhebbers en verenigingen.

» Lees hier meer…