Verzekeringsplicht (land)bouwvoertuigen
Sinds de invoering van de wettelijke kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen moeten eigenaren hun voertuig op kenteken verzekeren, maar het vermoeden bestaat dat veel bezitters hun materiaal op de traditionele manier via een bedrijfspolis of op chassisnummer WA hebben verzekerd.
Foto: Verzekeringsplicht (land)bouwvoertuigen.
Kortom, in de huidige situatie is het dus belangrijk dat deze verzekeringen aan de kentekens gekoppeld worden. Daarom is het van belang dat u de kentekens van uw voertuigen aan uw verzekeraar doorgeeft, zodat deze ze vervolgens bij het RDW kan aanmelden. In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat uw verzekeraar de kentekens van de desbetreffende (land)bouwvoertuigen nog niet aan de RDW heeft doorgegeven. Of sluit zo snel mogelijk een WA-verzekering af indien u wel een kenteken heeft aangevraagd maar nog geen WA-verzekering heeft afgesloten. Tot op heden is bij ruim 25% van de geregistreerde voertuigen nog geen verzekering vastgelegd.
RDW kentekencheck
Door via www.rdw.nl/kentekencheck het desbetreffende kenteken in te voeren en door te bladeren langs de volgende menu’s > Basis > Status van het voertuig > WAM verzekerd “Ja/Nee” (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) kan men controleren of de voertuigen bij de RDW als verzekerd geregistreerd staan.
Uitzonderingen
Alleen geschorste voertuigen zijn niet verzekeringsplichtig, maar vaak hebben oldtimerliefhebbers een verzamelpolis waardoor het geen probleem is geregistreerde voertuigen toe te voegen en dus niet geschorst hoeven te worden wanneer deze langere tijd stilstaan.
Controle per 2023
Eigenaren welke per 1 januari 2023 niet aan de verplichtingen voldoen kunnen een boete van € 400,- per voertuig verwachten.
• Actuele berichtgeving Fehamec
Volg de actuele berichtgeving en alle andere aanverwante informatie/ontwikkelingen voor oldtimerliefhebbers en verenigingen.