Landbouwkenteken per 1 juli 2022 verplicht
Met ingang van vrijdag 1 juli 2022 moeten alle landbouwvoertuigen aan de registratieplicht voldoen en daarbij definitief verplicht een kenteken voeren.
Foto: Landbouwkenteken per 1 juli 2022 verplicht.
Hiermee vervalt overgangssituatie van het ministerie voor bestuurders van landbouwvoertuigen, waarbij de kentekenaanvraag niet voor 31-12-2021 kon worden afgehandeld en komt er een einde aan de coulance maatregel welke hiervoor het afgelopen half jaar werd gevoerd.
Uitzondering tot 2025
Alleen als je niet sneller gaat rijden dan 25 km/h kun je het voeren van een kentekenplaat nog uitstellen tot 1 januari 2025. Alle geregistreerde landbouwvoertuigen moeten op de openbare weg verplicht een kentekenbewijs (kentekencard) bij zich dragen.
Plaatsing kentekenplaat
De gele of blauwe kentekenplaat dient op de achterzijden van het voertuig gemonteerd te worden.
Kentekenplaat grensverkeer
Alléén voor grensverkeer in het buitenland moeten twee platen voor- en achter gevoerd worden, waarvoor Nederlandse kentekenplaathouders geld dat zij in België ook aan de voorzijden verplicht een gele plaat voeren. Maar omdat er in Nederland voor landbouwvoertuigen alleen voor de achterzijde een gele plaat wordt afgegeven moeten zij als verkeersdeelnemer een extra nep kentekenplaat aanvragen. Voor GV- of blauwe kentekenhouders (zonder EEG en NL logo) die wel twee platen voor- en achter geleverd krijgen geld dat zijn een extra NL sticker moeten plakken. In Duitsland volstaat een witte volgplaat aan de voorzijden.
Door betreffende aanpassingen wordt duidelijk dat de Nederlandse wetgeving op dit vlak onvoldoende bij de gestandaardiseerde EU normen aansluit, terwijl andere EU landen zowel aan de voor- als de achterzijden structureel een kentekenplaat voeren.
Verzekeren of schorsen
Naast een kenteken moeten alle landbouwvoertuigen bij een verzekeraar worden ingeschreven ook als u er niet mee rijdt. Alleen geschorste voertuigen zijn niet verzekeringsplichtig, maar vaak hebben oldtimerliefhebbers een verzamelpolis waardoor het geen probleem is geregistreerde voertuigen toe te voegen en dus niet geschorst hoeven te worden wanneer deze langere tijd stilstaan.
Vragen RDW
Aanvullende informatie en vragen zijn bij het RDW via hun website terug te vinden. Op deze pagina vind u alles en een overzicht www.rdw.nl/registratie. Daarnaast heeft de Fehamec alle vragen duidelijk uiteengezet.
• Actuele berichtgeving Fehamec
Volg de actuele berichtgeving en alle andere aanverwante informatie/ontwikkelingen voor oldtimerliefhebbers en verenigingen.